Newsfeed via: ReNew CanadaRSS ReNew CanadaEmail

ReImagine

Victoria & Albert Museum at Dundee, Scotland

Posted on August 28, 2014
Written by

This design was submitted for consideration for a limited competition in 2010 by REX, an architecture and design firm based in New York. Sorting the V&A Museum’s program into clusters of similar uses creates a four-level layer cake, with each layer dedicated to and equipped for specific duties. These layers include the V&A’s exhibition space, an incubator for Scottish design, an interior urban realm for the City of Dundee, and a ground-level marshaling area. Stretching the cube’s top to fit all galleries within the Exhibition Layer maximizes exhibition flexibility, and continuity of patron experience. Skylights provide natural light to every gallery, reducing the energy consumed by gallery lighting. Clad in mirror glass, the V&A at Dundee reflects the River Tay, the sky, and the RRS Discovery, while further reducing thermal loads and interior glare. The angled facades prevent sunlight from blinding the building’s neighbours.

Designer: REX – http://www.rex-ny.com/

Story by Joey Huynh

Leave a Reply

Advertisement
AD - Big Box - XCG - 6/16/16 - 3/31/18

In This Issue

March/April 2017

March/April 2017

Powered by Wordpress